Diferite tipuri sau specii de lemn, precum stejarul, frasinul sau specii exotice au caracteristici diferite din punct de vedere al fibrei, al culorii şi al durabilităţii intrinseci. Cunoaşterea performanţei lemnului este esenţială pentru instalarea adecvată.
 
SPECII DE LEMN
 
Speciile de lemn influenţează aspectul şi durabilitatea acestuia. Specia tradiţională de stejar oferă variaţii de fibră şi de nuanţă care adaugă caracter, în timp ce fibra de fag este mai curată şi mai subtilă. Sunt disponibile multe specii exotice, precum Mahonul african, Msasa sau Jatoba. Distincţia acestora provine din combinaţia de origine, culoare şi caracteristici ale suprafeţei. Nu toate speciile de lemn au aceeaşi duritate – astfel, înainte de a lua o decizie finală, luaţi în considerare scara Brinell de clasificare a durităţii.
 
Salcâmul - Aspect cald
Salcâmul (Robinia Pseudoacacia) conferă pardoselii din lemn confecționate din acest tip de lemn un aspect cald datorită granulației subțiri, a modelului in formă de flacără și a nuanțelor colorate. Datorită culorii sale verzui-maronii, are un aspect elegant si cald, mai ales când este utilizat pentru confecționarea de pardoseli din lemn de bună calitate. Această specie este foarte durabilă și poate atinge înălțimi de 25 de metri.
Mahonul african - Eleganță strălucitoare
Mahonul african (Sapele) are o granulație flexibilă, groasă și aspră cu tentă maroniu-roșcată, care se închide în timp și capătă un luciu elegant când este șlefuit. Granulația este în general lipsită de adâncituri și goluri. Textura mahonului este variabilă, dar în mod tipic aceasta variază de la mediu la macrogranular cu o finisare excelentă, care conferă un aer stilat oricărei încăperi.
       
Frasinul - Pentru o atmosferă prietenoasă
Frasinul (Fraxinus Excelsior) este unul din arborii nobili cu frunza lată, tare și durabil – ideal ca material pentru pardoseli. Pardoselile din lemn de frasin au o culoare deschisă și caldă cu o granulație viu maronie, conferind încăperii un aer vibrant si o atmosferă prietenească. Frasinul răspunde extrem de bine tratamentului termic, căpătând o nuanță bogată, închisă, cu granulație plăcută.
Fagul - O atingere caldă
Fagul ( Fagus Silvatica) conferă pardoselii eleganță și clasă datorită granulației atrăgătoare. Oricine s-a plimbat măcar o dată într-o pădure de fagi înțelege cât de minunată este această experiență. Pardoseala din lemn de fag reține o parte din această senzație. Acest tip de pardoseală este tare și durabilă, învechindu-se cu grație.
       
Mesteacănul - O senzație minunată
Mesteacănul (Betus Pendula) este un arbore cu frunza lată extrem de popular cu un trunchi atractiv și proprietăți excelente. Mesteacănul creează o pardoseală de culoare deschisă ce conferă o senzație de vară. De-a lungul anilor, nuanța sa deschisă se maturează intr-un auriu cald și bogat. Mesteacănul constituie o alternativă nordică la varietățile exotice de lemn.
Cireșul - O dispoziție fermecătoare
Lemnul de cireș (Prunus) este folosit pentru obținerea unei pardoseli din lemn de un roșu închis, cu textură netedă și granulație atrăgătoare. Creează o atmosferă caldă în cameră – datorită culorii elegante și granulației atrăgătoare, este mereu una din cele mai frecvente opțiuni pentru pardoselile din lemn masiv.
       
Lemnul Doussie - Pentru un bun venit călduros
Lemnul Doussie (Afzielia Africana) este tare și durabil. Alburnul este galben pal spre alb, iar lemnul matur are culori ce variază de la maro deschis la un maro roșcat. Lemnul Doussie se va închide la culoare cu timpul, ajungând de la o culoare aproximativ portocalie la o nuanță mai închisă, asemănătoare cu cea a mahonului. Este unul dintre cele mai populare tipuri de lemn pentru pardoseli importate în Europa.
Lemnul Jatoba - O experiență colorată
Arborele Jatoba (Humenaca Courbaril) poate atinge înălțimi de 40 m și un diametru de 1.2 m. Această specie este cunoscută datorită arborilor extrem de înalți. Alburnul arborelui Jatoba este deseori lat și poate fi alb, gri sau roz. Jatoba este cea mai populară specie de lemn importat datorită frumuseții inerente, a culorii bogate și a durității de factură superioară.
       
Lemnul Kempas - Un tovarăș de nădejde
Lemnul Kempas (Koompassia Malacceusis) este un lemn cu textură aspră, extrem de tare, de culoare roz-roșcat, cu granulație medie. Această specie este destul de lucioasă dar și aspră ca și textură. Este un tip de lemn tare si durabil, iar alburnul este de culoare gălbui spre alb-pal. Lemnul se menține neted la fricțiune și nu are miros specific.
Lemnul Merbau - Atingerea luxului
Lemnul Merbau (Intsia Biuga) are un aspect tropical rafinat, care îi conferă o influență deosebită asupra oricărui ambient elegant. Este un lemn de factură tropicală, având striații gălbui și albe. Este foarte rezistent, fiind o specie durabilă. Lemnul Merbau conferă duritate și consecvență pardoselilor din lemn datorită modelului său deosebit și luxos.
       
Lemnul Msasa - Spirit exotic
Arborele Msasa (Brachystegia) este o specie de arbore african de dimensiuni medii cu frunze compuse și inflorescențe (raceme) de mici flori verzui parfumate. Este un lemn tare, care amintește de consistența lemnului de tek, ceea ce îl face un material ideal pentru pardoselile din lemn. Culorile sale variază de la maro deschis la culoarea mierii, cu un luciu frumos. Această specie de lemn este furnizată în mod exclusiv de către firma Tarkett.
Stejarul - Frumusețe durabilă
Stejarul (Quercus Robur) este poate cel mai popular lemn pentru pardoseli. Frumos, demn și dur, stejarul posedă calitățile ideale pentru a fi un bun material pentru pardoseli. Stejarul asigură un amestec de compoziții, de la scânduri într-o singură nuanță demnă și calmă la combinații aprinse ce combină scânduri mai închise și mai deschise la culoare.
       
Nucul american - Energie perpetuă
Nucul (Genus Juglans) este simbolul etern al fertilității. Această specie de lemn este cunoscută încă din antichitate. Datorită culorii sale închise și modelului plin de stil, nucul poate fi regăsit în diverse tipologii – dar fiecare tip emană un amestec de conciliere și energie. Originile sale se găsesc în America de Nord (Canada, SUA).
Lemnul Wenge - Pentru dispoziţii deosebite
Lemnul Wenge (Millettia Laurentii) are o culoare uniformă, închisă, maro-ciocolatiu, folosită în principal ca și material de contrast sau în acele zone unde se doreşte un efect îndrăzneț, extrem de întunecat. Alburnul este alb-gălbui și clar delimitat de partea exterioară. Are o textură rugoasă și variații de culoare moderate.
       
Nucul european - Energie eternă
Nucul (Genus Juglans) este o specie de lemn extrem de frumoasă și stabilă, ale cărei caracteristici sunt bine definite de-a lungul istoriei prelucrării lemnului. Modelele din esența lemnului merg de la drept la variat; asigură o profunzime deosebită când este finisat în tonuri naturale mai deschise la culoare. Originile sale sunt în Europa – zona Balcanilor.
Stejarul roșu - Frumusețe de durată
Stejarul (Quercus Robur) este poate cel mai popular material pentru pardoseli. Frumos, demn și dur, stejarul posedă calitățile ideale pentru a fi un bun material pentru pardoseli. Stejarul asigură un amestec de compoziții, de la scânduri într-o singură nuanță demnă și calmă la combinații aprinse ce combină scânduri mai închise și mai deschise la culoare.